first day first sem

Assalamualaikum


Dah start homesick .Sebab dah 3 bulan stay kuantan .Then bila balik kl ,everything is different .Alhamdulillah settle down first day as new student at Unikl .Then rasa excited nak balik kuantan untuk raya cina .This feelings same when i was in first day orientation last 3 years ago .Bezanya kali ni dengan ex classmate .7 orang je yang continue their studies .Yang lain rezeki ke lain .Azam baru nak score kali ni memandangkan diploma dlu banyak main .banyak lepak .banyak 
.banyak fikir masalah orang .banyak fikir pasal orang .in the end aku yang rugi .aku yang miserable .aku ni yang mangsa .so hope kali ni aku dapat buat dengan baik tanpa memikirkan orang dan nak habes cepat .nak balik kuantan .Sia sia 3 tahun dengan bende bende yang nonsense .bende bende yang bullshit .haha .chaiyok chaiyok dakbie ! go go go ! *joget joget terbalik kepale



muke bapak segala excited pergi orientasi lepastu ade sorang oc ni koya giler nak bajet2 .okay bye ! 

oh kenape budak kelas takde mcm mr cool .mr ketam . mr nyan nyan cat . mr fabulossoo .haha

lelah

Assalamualaikum


Alahai semalam first time duduk hospital ada 2 emergency case kritikal .Ya Allah baru aku tahu dunia sebenar hospital .Ni first time ke hospital kerajaan mcm ni .Memang giler la depan depan mata ade emergency macam ni .Kesian pulak . Pagi tadi yang kritikal semalam meninggal .Ya Allah terima kasih sekali lagi bagi aku kesihatan sempurna ini . Pukul 6 ptg aku dah perasan die lelah truk .Sedih tgk anak die tengah sapu minyak panas kat dada . Lepastu dalam kul 8 tu ade cina emergency tenat dan now stabil .So makcik yang lelah ni maybe la tak dipedulikan .dalam 11 malam barulah tergesa gesa doktor datang dan mula operasi dia .tutup tirai .yang sedihnya kene beralih tempat dulu .amek masa .sedih dengar makcik tu mintak tlg .sebab dada .sekali lagi aku bersyukur aku masih lagi sihat .Bila operasi makcik lelah tu .Sempat aku berbual dengan anak yang urut dada tu tadi .Dia cakap dia dh cakap kat nurse ngan doktor tapi dorang buat bodo .hemm .sedihnya lah .Yela aku tak salahkan pihak hospital memandangkan berapa ramai pesakit saban masa mintak tolong sampaikan tak tau mane tenat .Cuma boleh aku katakan ,mencegah lebih baik dari merawat .Dan untuk berduit baiklah ke swasta sebab bagi aku   dekat hospital terlalu ramai golongan .kritikal or tak kritikal dicampur sekali and mungkin boleh menyebabkan sesetengah pesakit bertambah sakit duduk hospital macam ni .aku boleh pulak tolong pindahkan makcik tu ke katil lain memandangkan kesian nurse pun tak cukup kaki tangan nak buat .last2 aku semput .semput skit pun aku dah rasa lain .Alhamdulillah takde ape2 .Aku tak tahu la macam mana mencabar kerja doktor ngan nurse berdepan dengan nyawa manusia .saban hari saban masa saban saat . Banyak buka mata aku .Dalam dunia ni bagi la segalanya duniawi tapi kalau kesihatan tak okay .takde guna .cukup la pengalaman semalam .now maybe nenek aku boleh balik esok .Alhamdulillah . Berkat doa semua keluarga dan kenalan . Alhamdulillah


Pergi

Assalamualaikum


Setiap yang hidup pasti akan mati cuma masa bila bagaimana kita mati tu yang membezakan .Ya Allah sayu hati tengok orang depan nazak pagi tadi . Dalam hati aku ,tak lama mungkin .Cuma berkata kata memandangkan rasa belas kasihan melihat seksa walaupun die hidup .Lagi sedih tengok anak lelaki dia jaga siang malam tak tido . Akhirnya tadi azan zohor   dia kembali menghadap Ilahi .Allah lebih sayangkan dia . Moga Allah menempatkan dia di kalangan orang beriman . Aaminn . Moga kita suatu ketika saat kita mati .Biarlah kita mati meninggalkan dunia ini dengan tenang .In sha Allah . Yang pergi tak kembali dan biarlah kita yang ada teruskan kehidupan . Cari amalan mana yang nak dibawa kesana .Biar kita semua ditempatkan dalam syurga -Nya di kalangan orang beriman . Aaminn .

Tempat arwah lepas dikemas .Moha roh arwah dicucuri rahmat . Al-Fatihah .Inalillah . 

mereepeek


Assalamualaikum


Entah kalau difikir soal perasaan .soal hati .semua mati .muhasabah diri kadang kadang kecundang .hati ini tak kuat ,tak teguh ,goyang dengan dunia .Memang tak mampu menipu diri ,berapa jauh aku berlari berapa lama aku sembunyi berapa kali aku menafi berapa tinggi ego dalam diri dan berapa banyak sebenarnya aku mengejar duniawi .jujur hari berganti hari ,saat berganti saat ,masa berlaku pergi .mungkin lidah bisa menipu ,tapi hati mana mampu ? jujur lama tak bermain soal hati sebab aku takut aku mati .aku berpegang pada janji ,sekalipun aku terluka .manusia tetap manusia .janjj pasti tinggal janji dan kenangan tetap terus sebati .bila aku hanyut dalam air .aku diberi 2 pilihan . lemas atau terus hanyut ? mungkin lemas cara mudah .sama ada orang datang selamat atau mati atau dijumpai tp sempat diselamatkan ? atau terus hanyut ? hanyut bersama air laju , mengheret sekeliling air bersama . dan smpai berhenti hanyut di sesuatu tempat .hanyut juga maksud lain kene kuat .survive nak hanyut .bukan sekadar lemas seperti tadi . 

sebenarnya dok wad tak tido 2 hari dah .koya .sakit kepale .penat .lonely .Allahu Akbar :)



Motif la bubuh gambo sendiri yek ? arghh ngantok !

Nenek sakit :(

Assalamualaikum


Dalam hidup sejauh mana dirasakan dugaan ? dari segi apakah ? Terima kasih untuk pengalaman ini .2 malam di wad menemani nenek tercinta . Mudah mudahan Allah memberi kesembuhan untuk nenek aku dan tabahkan semua penghuni yang berada di sini .Syukur alhamdulillah Allah masih beri nikmat untuk aku sampai ke hari ni .Apa yang aku buat sepanjang aku hidup ? Menyesali akan kehidupan yang cukup sempurna kenikmatan berbanding mereka terlantar mengharapkan sedikit nikmat untuk mereka bernafas dengan tenang .Ya Allah sungguh sia sia bila dikenang akan diri .Memikir perkara yang lebih remeh berbanding mereka . Sungguh sampai harini aku masih menghayati kehidupan aku tanpa fikir betapa nikmat ape aku kecapi harini boleh berjalan mandi makan dan segalanya dengan nikmat sempurnanya .Juga aku rasa pekerjaan nurse ini pekerjaan mulia yang saban masa memantau dan melayan karenah pesakit .Bayangkan semua mereka uruskan .Kalau aku memang tak sanggup .Tengok darah je nak pitam .alahai .hmmm .Doakan nenek aku cepat sembuh dan tabahkan hati dia .Amin amamin :) 



Berhenti



Tak perlu kata kalau kau jenis tak faham bahasa . Tak perlu mengata kalau kau pun sama . Hidup ini cukup bila kau mampu tulis cerita pasal kau walaupun kau tahu ia merapu . Kau mampu ingat setiap satu peristiwa bagaimana ia berlaku .Baik buruk kau terima diri kau .Boleh lah kau berhenti menuding jari menjuih bibir memuncung berseni menyeksa diri ,cukuplah agenda drama kau sampai sini - SS

Berjuta menunggu disitu



Antara berjuta aku lah yang satu
Aku yang menunggu setia 
Semalam bukan kelmarin tapi aku tetap disitu 
biar dibaling batu dilontar jauh berbatu
aku tetap aku
Apa nak diheran akan orang ? mereka apa tahu ? cuma berlalu menjeling penuh makna beribu - SS

Red velvet

Assalamualaikum


Peneman paling baik kalau bersendirian, susah nak fikir atau rasa down. Manusia biasa ada rasa .





2014 new year

oh its been a while since i do not update this blog . so busy . Alhamdulilah just perfectly done my pratical . And sure my tough month for this first month of year because there was a lot of things to dp .report .settle down my degree .syukur i will continue my studies where is in the same place . Btw happy new year . i am so grateful im still here alive breath in fresh clean air .thanks Allah showing me this mercy . thanks also my family and friends who make this world better to me . im alone without them . 

So for this new year . I don't have any plan . But still my target to pass my degree with flying color .i mean maybe target for dean list .at least once . in sha Allah .Also i wish i could be a better muslim . Hmm . and i need to change . i need rest for a while . i need ..


Popular Posts

Like us on Facebook


Flickr Images