hati ini :'(

Assalamualaikum


Bukan mudah nak menghitung air
Bukan mudah untuk meneka
Bukan mudah untuk kehidupan
Alhamdulillah Allah masih bagi aku kesempatan untuk merasa perasaan ini
Tetap aku trus cuba .Ya untuk bangun
Bukan mudah untuk selami hati manusia
Begitu juga aku .Semakin aku cuba
Semakin sesak perasaan ini .Semakin sebak
Ya Allah kuatkan hati aku
Untuk terus sabar .Bukan aku tak mampu .tapi aku takut
Kalau kalau ia lebih menambah rasa ini
Risau kalau kalau aku rebah menambah dosa
Mungkin hari ini ..tidak esok
Insyallah aku akan ..cuba dan mencuba
Sampai aku mampu .aku tidak akan berpaling
Ini niat aku .niat ini harus disemadikan bukan dimatikan
Ini mungkin harga .harga untuk dosa semalam
Aku redha .kalau kalau makin aku merasa aku teruk
Semakin aku tak mampu melawan hati .
Susah digambarkan .Senang kalau hati ni bisa diselami
Mudah ia untuk bercerita kepada mereka
Tentang satu hati ini .Buruk baik dalam hati ini
Alhamdulillah aku disini hari ini .
Allah bagi segalanya walauoun aku cuma hamba yang selalu leka .

Belajar

Assalamualaikum


Betul orang cakap .Bukan senang nak belajar untuk bermuhasabah diri
Sebab kita manusia biasa ,pantang dicuit .diri cepat melenting
Video tu cepat cepat menenangkan aku
Tak guna marah .Orang tak akan tahu situasi dan perasaan kita
Jadi kita beruntung untuk rasa semua ini
Sebab ini akan jadikan kita pengajaran .
Pengajaran untuk lebih berhati hati dengan kata agar orang tidak tersalah sangka
Banyak mana aku menunding diri kpd aku .Banyak tu juga cabaran aku lalui
Sebab orang cuma rasa luaran .Dalaman nya aku lalui
Aku cuba untuk belajar hidup mendidik hati .Sebab hatilah paling susah nak didik
Hati ni la banyak mendorong aku .
Buat apa nak bercerita kalau kita kita tahu ia akan menambah dosa
Tapi hati ini susah nak dikawal ,sukar dibendung
Sebab hati ini milik manusia macam aku
Mungkin susah untuk aku bercerita buat sang sang mereka
Dosa semalam jadikan pengajaran hari ini
Aku banyak meluah disini kerana aku tahu sini tidak banyak tahu rahsia itu ini
Sini juga boleh aku bercerita meluah rasa
Susah berkongsi sesama manusia .
Risau mereka tersalah kata atau terasa merasa
Aku esok esok pasti mati ,apa guna aku bermegah diri ?
Apa guna aku gembira melihat mereka mati ?
Aku cuba dan mencuba .Maaf untuk setiap dosa pada mereka
Maaf untuk dosa dosa semalam
Aku manusia biasa yang akan mencuba .

-SS-

Ada

Assalamualaikum

Jangan dicakap Allah ada kalau diri sendiri tidak pernah sedar
Aku yang tidak pernah sedar akan kelalaian ini
Jangan diminta petunjuk jikalau hari tidak ikhlas mahu menerimanya
Aku yang saban hari ...
Susah diungkap kerana aku tak mampu
Jangan risau Allah ada dan Allah tahu tugas dia
Jangan risau kalau kalau Allah tak tunjuk kebenaran
Kerana ia sedang tunjukkan itu ini
Balasan itu sudah diterima ,jangan pernah risau
Balasan atas perbuatan aku .
Jangan pernah membalas perbuatan aku ,jika kau mengharapkan pembalasannya dari Allah
Ya aku sedang melaluinya .jangan pernah risau
Allah tahu tugas die .Jangan pertikaikan
Kalau dirimu teraniaya dengan perbuatan ku .Allah tahu
Tahu untuk membalas nya kepada aku kerana Allah itu ada
Dan untuk perbuatanku Allah tahu niat ku
Sama sama kita cuba selami kerana aku manusia biasa
Terima kasih .Maaf dan Alhamdulillah :)

Sementara

Assalamualaikum


Setiap kali diri terasa mendongak ke langit
'Dunia ini permainan dan pinjaman sementara ...'
Bersyukur atas nikmat hari ini yang kecapi
Tak semua berpeluang menghirup udara segar .Masih dapat bernafas sempurna
Hari ni mungkin kita ada semua ini ,esok ?Siapa tahu ?
Dengan harapan nyawa aku terus berpanjangan
Bukan tidak puas dengan duniawi
Tapi masih banyak harus diperbaiki
Amalan yang tidak seberapa
Apa yang banyak mampu aku bawa kesana ?
Menjejak syurganya ? Mampu ke aku ?
Aku manusia biasa yang lemah dari pelbagai hal
Melakukan itu ini mengikut nafsu tanpa fikir dunia sementara
Perbuatan hari ini dinilai .Manusia itu aku
Penuh dengan duniawi ini
Nyawa pinjaman ini , esok bernafas ke aku ?
Belum sempat aku meminta ampun .Kemana hala aku sesudah meninggal bumi ini
Dosa sesama manusia yang kadang kala buat aku terfikir
Aku manusia yang tidak pernah sedar dengan perbuatan ini
Terima kasih aku diberi teman yang bisa menyedarkan
Menyedarkan diri ini ,tidak pernah memihak diri ini
Betul .Setiap kali aku mahu menuding ,teman ini yang selalu memesan

"Tunding ke arah sendiri .betulkah perjalanan ini ?
Tidak perlu ego dalam mengaku kesilapan
Kita manusia hidup sementara ,esok kita pasti mati
Biar hidup sentiasa mengaku kesilapan dari cuba untuk membetulkannya
Hati fikiran manusia berbeza , terima diri kita dan sekeliling seadanya
Bukan semua dapat menerima diri kita ,baik memaafkan dari berdendam
Lebih baik meminta maaf dari berpanjangan .Tidak luak .Salah atau tidak kita .
Kita masih ada hari penghitungan .Yang penting niat kita .Hidup ini bermasyarakat .
Cuba belajar untuk muhasabah diri dan lihat kesilapan diri .
Allah ada ,Allah maha tahu .mungkin hari ini kita diatas .Esok siapa tahu ?"

Terima kasih teman yang bisa menyedarkan .Insyallah aku cuba .
Cuba untuk melawan godaan dunia .Cuba untuk mengawal nafsu .
Aku manusia biasa penuh dengan keburukan .Mungkin ada hikmah peristiwa ini
Hikmah membuka mata aku untuk lebih menghayati kehidupan sementara ini
Hikmah untuk aku untuk menjaga tingkah laku
Segalanya hikmah .Bukan mudah menempuh cabaran dunia
Bukan mudah untuk jejak ke syurga nya .
Bukan semua mampu .Aku ? Jauh sekali .
Mencari waktu untuk meminta maaf .
Mencari ruang untuk tidak salah faham .
Ya tidak luak untuk lakukan itu
Kalau tidak diberi waktu ,salam kemaafan .
Mudahan jika tidak diberi waktu ini ,manusia manusia yang pernah aku berbuat kesilapan
Dapat memaafkan aku .Mungkin membaca ruangan ini .Entah .Mungkin .
Insyallah akan diberi waktu itu .Ya aku cuba .
Alhamdulillah untuk rasa ini ,terima kasih untuk teman itu .







done presentation

Assalamualaikum

im done prsentation .alhamdulillah .
even tak semegah mane and a lot of kritikan kritikan syahdu .
Finally ..im able to finish up .
Redha is the best after im try all my best .
Wakeup at this hour
2 days no proper sleep i tell u
Actually the reason why i update . rasa banyak rasa .banyak mende .
everyday i keep strong ,i try to being best even im not
Yes my mulut always la like puaka
mengumpat menganjing is my passion
but i don't know how bad i'm am
even though i know someting fishy
Ya someone fitnah me the true story that she already now
And i think i dh mintak maaf about that ,but i don't know why she doing this to me
Or im the one who have a problem ?
But still i can accept even that too much .
Cause i know nobody perfect ,me also
Im also manusia biasa ,always do mistake .
People always said discuss is the way .or else you pengecut
tak ckp depan depan but seem i know everyone ,they too
They will analyze the wrong way what i try to talk about
Actually seriously i want to text her , to ask directly .
but i know it will just create others problem next time
Then i should quiet and muhasabah diri
Because i know how bad my mulut
Dear friend please look around you .Seriously fitnah tu Allah nak tunjuk because im really don't know until i get that message .My god
Penghasut ? sometimes they don't what i throught out .
Me also don't know what they throught out
So i will not judge .Im in my way and they too
Seem they know me ,im sure my badness they will know
But inside me ?I do not blame anyone in this kind of situation
So please stop talking bad .thats too much
Me also is try to not talking about others but its take time
Im only Manusia Biasa .how much im trying .my mulut still akan berbunyi
But i know my niat .Its not good things to see others in bad situation
Im not the one who live in life to see others misery
its too much if i said , tak guna if nak beritahu kebaikan diri sendiri .
look at yourself .mybe my fault .and mybe i don't know what that you heard
Its not time for me to rewind again old story
Its just menambahkan dosa .so much of dosa .
so i stop .
Lastly before heard any story or what else .think deeply
Im not say im good .but im sure Allah know me well
Whats goes around comes around
Then i just hoping for myself , to be better human being as i know im not a good person







orang fitnah iteww syaitonn .eeee

Assalamualaikum


Bismillahirahmanirrahim ..

Betul cakap orang .Kalau niat baik insyallah tak kemana
Mungkin diri banyak tak baik ,tp dlm hati Allah maha tahu
Bukan nak tnjuk alim ,sekadar salah satu cara mensyukuri nikmat yang Allah bagikan
Tak layak untuk dapat semua ini
Sebab diri banyak tak betul .Ibadah tak sempurna
Allah nak tunjuk sekejap je .Tapi bila dapat tahu news tu .
Manusia .Mestilah terpang and rasa nak maki balik
But ye la sampai bila ? so audit diri bak kata Prof Dr Muhaya
Tak guna cerita kebaikan diri sendiri ,sedangkan kau tgh menyebar fitnah
Still ingat .mungkin balasan sebab diri ni teruk
So cool down dakbie ,accept and forgive .
Untuk mereka yang rasa diri baik .
Thats true aku tak baik .
Macam ni jelah .Once rasa or cakap orang lain syaitan .
Cuba cermin diri .kan ?:)
Kita tengah buat apa ?tgh menfitnah kan ?
Seriously ..tak pernah pun tahu .Tiba tibe Allah nak tunjuk .
Orang tu yg beritahu .Damn .But im still gratefull .
Im still alive here .Alhamdullilah
Aku tak kisah kalau datang and asking me .
Cause i know myself
Aku teruk but i got explanation what i have being done .
But kau ?FITNAH .
nak umpan orang sebab kau gi masjid ? come on la wei .
Untuk awak awak awak dan awak ...
Selamat menjalani kehidupan .
As muslim and manusia .Im still so sorry .
I know im just human being .always do mistake .
But insyallah jahuilah dari menfitnah .
Renung renungkanlah dan selamat beramal :)

pencinta alam ?

Assalamualaikum


Untuk sejenak .
Masa sudah banyak ,ruang terlalu penuh
Ketepikan segala gala
Mungkin terlalu muda .Terlalu mentah
Rasa bukan perasaan .sama bukan ?
Harini bukan sebentar tadi .komplikasi ?
Payah bukan susah .apakah ?
Selamat Malam pencinta alam
Ingatlah siapa pencipta alam
Ya kita semua yang sedang leka
Leka dengan kehidupan sementara



SS 3.38 A.M

Alhamdulillah

Assalamualaikum

Untuk setiap rasa dalam kehidupan
Alhamdulillah
Untuk setiap kehidupan yang ada
Alhamdulillah
Untuk segala galanya dalam kehidupan
Alhamdulillah

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah
Bukan senang untuk bersyukur kerana kita manusia biasa yang leka
Bukan susah nak sebut tapi berapa kali dalam sehari kita mampu mengucapkannya ?
Terima kasih syukur untuk rasa ini .
Masih mampu untuk terus mengorak langkah walaupun leka dengan duniawi
Syukur untuk rasa malam ini yang diri in cuma hamba
Syukur untuk masih mampu mengingati ucapan Alhamdulillah
Malu dengan diri sendiri dengan kehidupan yang sementara pinjaman ini
Bongkak dengan duniawi tanpa sedar Maha Pencipta yang berkuasa
Malu kerana masih diberi peluang untuk bernafas dengan selesa
Diberi sempurna tubuh badan dengan sempurna kehidupan
Muhasabah diri .
Mudahan mudahan diri ini beriman kepada-Nya untuk lebih menghargai apa yang diberi hari ini.
Amin :)

Popular Posts

Like us on Facebook


Flickr Images