BROGA HILL 2012

1:00 PM

Assalamualaikum





Our journey is began from our home kg.baru.4 buah kereta telah menyertai dan kesemua nye housmate dan housie.18 orang telah menyertainya.Dalam 2 pagi kesemua telah berkumpul.Singgah dulu tunggu jimmy around 3 setengah pagi tu cause die pernah berjaya sampai ke puncak broga.
Sebelum nak mendaki ai maklum saje la.Singgah dulu metor point kajang untuk menambah lemak lemak.HOHO.
Layan pic bawah ni.Bukti kami semua sampai broga!BAHAHA.


Pendakian bermula jam 5 pagi.
Seriusly gelap sesangat otw hiking broga ni.Pic is look like clear but actually is very dark.
Cause on light that we bought and flash of camera its look like clean and clear.
Nampak muke macam happy je snap pic , dalam hati aku nak menjerit
"Apehal aku boleh join korang niii ha?pecah dada aku nak daki oiii!"
but climbing runs smooth dengan adanya abang abang katang dari group kami.
Thanks abg abg katang.Bahahaha.
*katang in others word is "sado"*


Finally sampai jugak kami jam 6.30 pagi ke puncak broga.Even nak pecah dada aku.
Nak dekat beratus kali aku give up.Usaha berbaloi bile tibe kat atas.
And the view is sangat ohsem.

Actually kalau tak sebab ramai yang membantu takdenye aku nak sampai.
Dengan lemak lemak aku yang bertimbun ni dan kegayatan aku melampau
Tidak mungkin but alhamdulillah dengan bantuan dan keizinan-Nya,aku selamat sampai dan pulang.
Sumpah tak sangka aku boleh panjat bukit broga.
Mahu mak aku pengsan mendengar nye.
"Ya Allah betol ke anak aku ni , jarak kedai 5 minit pon nak naik kereta "
Its true mom , im done!Yeahhh.
Jangan kata kau nokkk,aku pon tak percaya kot.

Some tips for newbie before hiking :
1) Bawak jiwa dan raga . Jangan tertinggal kat memane.Kutip kutip!
2) Bawak badan kau even berat (macam aku)HOHO.
3)Bawak torchlight sbb sgt gelap kalau mendaki pepagi melainkan mata kau auto boleh detect kegelapan.
4) Pakai kasut yang mencengkam bukan kasut dicengkam . Selipar is not allowed tapi kalau hebat ape salahnya.
5) Baju sesuai ,bukan baju pergi konsert or baju pergi pavi.Get it?
4) Bawak la air mineral coklat banyak banyak.Klau badan cm aku ni memang sangat memerlukan air
5) Bawak la tuala nak lap lap peluh tu , comfirm berpeluh.Kalau tak berpeluh better pergi medical check utk mengesahkan anda human or what.Hoho
6 )Buang segala toksin dalam badan kau sama ada berbetuk cecair or berbentuk bentuk sebab kat atas takde toilet.Ngeee~
7) Bawak mengucap ,jangan bergalok sebab jalan agak bahaya.Berhati2 dan beringat2.


Macam bagus sgt aku bg tips , well orang tak bagus pon perlu tunjuk die bagus even tak bagus dalam berbagus.
Hahaha.Korang patut daki bukit broga ni ,baru korang dapat feel macam aku feel.heee~
Bye peeps , have a nice day ;)








You Might Also Like

0 kentut busuk

Popular Posts

Like us on Facebook


Flickr Images